Dzisiaj przychodzę do Was z prostym przepisem na smaczny obiad w 30 minut. Swego czasu w sklepach można było kupić Makaronową Patelnię z mięsem mielonym firmy Winiary. Narzeczony bardzo polubił to danie ze względu na jego prostotę. Na pewien czas wycofano jednak ten produkt ze sprzedaży. Postanowiłam więc zrobić swoją własną wariację na temat tego dania i myślę, że wyszło mi to bardzo dobrze :).

Makaron chiński z mięsem mielonym i warzywami – składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • porcja makaronu chińskiego
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • 2 pomidory
  • sól, czosnek, cząber, zioła prowansalskie, pieprz kajeński

Makaron chiński z mięsem mielonym i warzywami – wykonanie:

Cebule kroję w kostkę, a następnie podsmażam je na patelni. Po chwili na patelnię dorzucam mięso mielone i smażę razem z cebulką.
W tym czasie kroję w kostkę pomidora, obraną ze skórki cukinię oraz paprykę. Warzywa dodaję do usmażonego już mięsa mielonego. Teraz dodaję wszystkie przyprawy i wszystko razem mieszam. Do dania dolewam 1,5-2 szklanek ciepłej wody i na koniec dodaję pokruszony chiński makaron.
Całość gotuję do czasu, aż makaron zmięknie a woda wyparuje z masy.

A czy Wy macie swoje ulubione, proste przepisy obiadowe?

Przy okazji mam do Was pytanie drodzy Czytelnicy. Wolicie spis składników i opis wykonania w formie obrazkowej (tak jak w tym wpisie) czy wolicie tekstowo?