Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić szybki przepis na bardzo smaczną surówkę. Myślę, że każdy z nas zna smak tej surówki, ale ja zawsze mam problem z proporcjami kiedy ją przygotowuję. Dlatego postanowiłam sobie zapisać proporcje, by surówka z marchwi i jabłka zawsze mi wyszła taka sama. Nie wiem jak Wy, ale ja jak sobie zapiszę coś, to zdecydowanie łatwiej o tym pamiętam. I tak też jest z prostymi przepisami :).

Surówka z marchwi i jabłka – składniki na 2 porcje:

  • 2 duże marchwie
  • 1 średniej wielkości jabłko
  • opcjonalnie łyżeczka cukru

Surówka z marchwi i jabłka – wykonanie:

Jabłuszko i marchwie ścieram na tarce o drobnych oczkach. Mieszam łyżką składniki ze sobą. Jeśli jabłko było za mało słodkie, to dodaję łyżeczką cukru i mieszam surówkę ponownie – bo my lubimy słodszą wersję tej surówki :).
Z doświadczenia zakupowego mogę Wam powiedzieć, że  najsłodsze są najbardziej czerwone jabłka. Nigdy nie pamiętam jak one się nazywają – zawsze patrzę po kolorze i w 99% dobrze trafiam :).

 

Surówka idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju dań obiadowych. Pasuje zarówno do kotleta schabowe, mielonego, drobiowego czy też polędwiczek (drobiowych czy też wieprzowych) :).

W komentarzach podzielcie się swoimi przepisami na ulubione surówki. Chętnie je wypróbuję!