Przed narodzinami synka zorganizowaliśmy kilka spotkań ze znajomymi. Początkowo chcieliśmy zrobić tylko jedno spotkanie, ale wiadomo jak to w dzisiejszym świecie bywa – każdemu pasował inny termin. A jak imprezy, to trzeba przygotować jakieś przystawki. Końcówka ciąży nie była dla mnie najlepsza, więc szukałam rozwiązań na pyszne i szybkie do zrobienia dania. Jako przystawkę podawałam wtedy parówki w cieście francuskim.

Parówki w cieście francuskim – składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 18 plastrów żółtego sera
  • 9 parówek
  • bazylia
  • oregano

Parówki w cieście francuskim – wykonanie:

Płat ciasta francuskiego kroję na 18 kawałków:
Następnie ciasto posypuję obficie bazylią i oregano (nie miałam wtedy dostępu do świeżych ziół, więc wykorzystałam suszone):

Każdą parówkę kroję na pół, a następnie owijam ją plastrem żółtego sera:

Na koniec parówkę z serem owijam kawałkiem ciasta francuskiego:

Tak prezentują się przygotowane parówki, które czekają by włożyć je do piekarnika:

Na koniec parówki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na czas 10-12 minut. Niestety, nie posiadam zdjęcia parówek po wyjęciu z piekarnika, ale postaram się uzupełnić ten brak przy najbliższej okazji :).
A jakie Wy przystawki serwujecie swoim gościom podczas różnych imprez? Sprzedacie może swoje patenty na przystawki, które zasmakują dzieciom?