Kilka dni temu pisałam Wam na fanpejdżu, że uwielbiam czerwiec za truskawki. Truskawki kocham od zawsze. Kojarzą mi się z odetchnięciem od szkolnych obowiązków oraz wakacyjnym nic-nie-robieniem. Kojarzą mi się z takim zwolnieniem tempa życia, bez obowiązków. A przede wszystkim kojarzą mi się z moimi urodzinami, które obchodzę w lipcu. Co roku żałuję, że smaczne polskie truskawki można jeść tylko przez kilka tygodni w roku. Z tego względu staram się każdego czerwca przygotowywać mnóstwo deserów z truskawkami – inne owoce w tym okresie dla mnie nie istnieją. I tak w tym roku powstał prosty deser z truskawkami, biszkoptem i jogurtem naturalnym.

Prosty deser z truskawkami, biszkoptami i jogurtem naturalnym

Składniki na 2 porcje:
  • 8 dużych truskawek,
  • 180 g jogurtu naturalnego,
  • 6 okrągłych biszkoptów.
Wykonanie:

Truskawki myję, a następnie przekładam do miseczki i rozdrabniam je widelcem (no dobra, duży M. rozdrabnia). Do szklanki wkładam pokruszone okrągłe biszkopty. Na biszkopty nakładam połowę jogurtu, a na warstwę jogurtową wykładam połowę rozdrobnionych truskawek. Truskawki posypuję pokruszonym jednym biszkoptem. W ten sam sposób szykuję drugą porcję.

Jak widzicie jest to mega prosty deser z truskawkami. Roboty przy nim jest 5 minut maksymalnie, przy czym najwięcej czasu zabiera rozdrobnienie owoców widelcem. Wygląda pięknie, smakuje obłędnie. Nie jest za słodki, nie jest za kwaśny. Jest po prostu IDEALNY. Nawet mały M. się nim zajadał.

A Wy jak najbardziej lubicie spożywać truskawki? W całości, rozdrobnione czy pokrojone? Macie swoje ulubione przepisy? Jeśli tak, to podzielcie się nimi! Spróbuję wszystkiego co zawiera truskawki!

Inne moje przepisy z truskawkami znajdziesz tutaj!

  • Aleksandra T

    Dobry, szybki przepis ! 😉
    Polecam Ci książkę „Zatrzymać dzień” – tam wiele wskazówek odnośnie zdrowego jedzenia dla całej rodziny, pełnego warzyw i owoców. Odżywiania po którym czujemy się dużo lepiej i jesteśmy silniejsi, aby uchronić się przed niechcianymi chorobami.
    Pozdrawia 🙂