Tarta z kurkami i polędwiczką wieprzowąChoć tegoroczne lato nie jest zbyt słoneczne i upalne, to przyznam szczerze – cieszę się z tego. Dzięki temu, że mamy pogodę w kratkę – na przemian deszczowe i słoneczne dni, to w lesie pojawiły się moje ulubione smakołyki – kurki (czyli pieprznik jadalny ;)). Co roku staram się przygotowywać dużo potraw z wykorzystaniem kurek. W tym roku powstała tarta z kurkami i polędwiczką wieprzową – o czym wspominałam Wam kilka dni temu na moim InstaStories.  Zapraszam Was zatem na przepis!

Kruche ciasto – składniki:

  • 125 g zimnego masła,
  • 250 g mąki,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 3-5 łyżek lodowatej wody.

Kruche ciasto – wykonanie:

  1. Zimne masło kroję na kawałeczki i przekładam do miski.
  2. Do miski dodaję mąkę, szczyptę soli i całe jajko.
  3. Następnie zagniatam rękoma ciasto do momentu uzyskania konsystencji „mokrego piasku”.
  4. Jeśli ciasto nie jest spójne (rozpada się), to dodaję wtedy lodowatej wody, po łyżce i zagniatam ciasto.
  5. Ciasto po zagnieceniu przekładam do formy na tartę – po prostu wylepiam formę ciastem.
  6. Ciasto wkładam na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Tarta z kurkami i polędwiczką wieprzowąTarta z kurkami i polędwiczką wieprzową – składniki:

  • 400 g polędwiczki wieprzowej,
  • 200 g kurek,
  • 1 cebula,
  • 250 ml śmietanki 30% lub 36%,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki masła,
  • starty żółty ser,
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek.

Tarta z kurkami i polędwiczką wieprzową – wykonanie:

  1. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam z olejem chwilkę na patelni.
  2. Polędwiczkę myję pod bieżącą wodą i osuszam ręcznikiem. Następnie usuwam zbędny tłuszcz i  kroję ją na kawałeczki , a potem podsmażam razem z cebulką do momentu zarumienienia mięsa. Polędwiczki przyprawiam solą, pieprzem i tymiankiem.
  3. Myję i czyszczę kurki, a następnie w razie potrzeby kroję je na mniejsze kawałeczki.
  4. Na osobnej patelni roztapiam masło i smażę na nim kurki.
  5. Podczas smażenia kurki będą wydzielać wodę – smażę je do momentu wyparowania prawie całego płynu. Następnie przekładam kurki na patelnię z cebulą i polędwiczkami. Całość razem podsmażam, w razie konieczności dodaję łyżkę masła.
  6. Jajka rozbełtuję w misce, a następnie dodaję całą śmietankę. Całość przyprawiam solą, pieprzem i tymiankiem.
  7. Jeśli mam już upieczone kruche ciasto, to wykładam na nie polędwiczki i kurki, a całość zalewam sosem jajeczno-śmietanowym. Następnie wszystko posypuję startym żółtym serem.
  8. Tartę piekę przez 30 minut. Pierwsze 15 minut w temperaturze 180 stopni, a potem zmniejszam temperaturę i tarta z kurkami i polędwiczką wieprzową piecze się w temperaturze 100 stopni.

Tarta z kurkami i polędwiczką wieprzowąPorady:

  1. W przepisie specjalnie nie podałam ilości żółtego sera. My lubimy kiedy jest go bardzo dużo, więc posypcie tartę taką ilością sera, jaka Wam odpowiada.
  2. Kruche ciasto po zagnieceniu można włożyć na 30 minut do lodówki – i tak robiłam wcześniej (np. przy przepisie na tartę brokułową). Teraz od tego odeszłam, bo dzięki temu uzyskujemy bardzo fajne ciasto, które nie jest twarde, ale mięciutkie i przyjemniej się je zjada :).

Czy wspominałam Wam, że uwielbiam tarty? Nie jest to może potrawa, której przygotowanie zajmie 30 minut (dlatego tarty robię głównie w weekendy), ale jest na tyle smaczna, że warto jej poświęcić więcej czasu. No i sprawdza się idealnie na imprezach :). A czy Wy macie swoje ulubione potrawy? Podzielcie się przepisem w komentarzu!