ogórki małosolne

Nie wiem dlaczego, ale zawsze wydawało mi się, że ogórki małosolne są trudne do zrobienia. Byłam o tym tak mocno przeświadczona, że nawet nie chciałam próbować ich przyrządzić. Duży M. jednak bardzo prosił, więc przemogłam się i dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na ogórki małosolne. Jest to przepis mojej mamy.

Składniki na ogórki małosolne:

Na zdjęciu poniżej możecie zobaczyć słoik, w którym robię ogórki. Kupiłam go za kilka złotych w Pepco, ale jest naprawdę super. Składniki podam Wam właśnie na ten słoik, który ma pojemność 3 litry:

  • 1,2 kg małych ogórków,
  • 3/4 dużego korzenia chrzanu,
  • 1,5 pęczka dużych gałązek kopru,
  • 3/4 czosnku,
  • woda – 2 litry,
  • sól – 6 łyżek.
ogórki małosolne

Jak robię małosolne?

  • szykowanie ogórków zaczynam od zagotowania wody. Do garnka wlewam wodę i dodaję sól,
  • następnie opłukuję gałązki kopru i odkładam do wyschnięcia,
  • w międzyczasie obieram chrzan i kroję go w plasterki lub półksiężyce – w zależności od grubości korzenia,
  • potem obieram ząbki czosnku i jeśli są duże, to kroję je na połówki,
  • teraz myję ogórki, które po tym są już gotowe do włożenia do słoika,
  • kiedy mam już zagotowaną wodę z solą, to do słoika przekładam 1/3 gałązek kopru, dodaję 1/3 uszykowanego czosnku i 1/3 uszykowanego korzenia chrzanu,
  • teraz czas na układanie ogórków – na tym etapie staram się ogórki układać pionowo i wkładam ich tak dużo, że już więcej włożyć nie można,
  • następnie znowu do słoika wkładam 1/3 gałązek kopru, 1/3 uszykowanego czosnku i 1/3 uszykowanego chrzanu,
  • i teraz znowu układam ogórki do pełna – w zależności od ich wielkości nie mam już możliwości wkładania ich pionowo, to układam poziomo,
  • po ułożeniu ogórków do słoika wkładam cały koper jaki mi pozostał oraz czosnek i chrzan,
  • całość zalewam zagotowaną wodą z solą,
  • na słoik nakładam wieczko, ale zakręcam je dopiero pół godziny później.

Podsumowanie

Ogórki małosolne najczęściej robię wieczorami – mam wtedy czas by wszystko ze spokojem obrobić. Pierwsze ogórki z tego przepisu zjadamy już na śniadanie, czyli po około 12 godzinach od momentu ich zrobienia. Najczęściej słoik ogórków starcza nam na 3-4 dni ;).