
Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić przepis na jedną z moich ulubionych surówek. Smaczna i banalnie prosta do wykonania, ale żeby wydobyć jej idealny smak, to należy użyć odpowiednich proporcji, którymi z Wami chętnie się podzielę. Dzięki temu surówka z marchwi i jabłka za każdym razem wyjdzie taka sama. A to jest chyba najważniejsze :).
Surówka z marchwi i jabłka – przepis
Składniki na surówkę dla dwóch osób:
- 2 duże marchwie,
- 1 średniej wielkości słodkie jabłko,
- drobny cukier (opcjonalnie).
Sposób wykonania:
- obmywam marchewki i jabłuszko, które po chwili obieram je ze skórki,
- następnie umyte i obrane warzywa trę na tarce o małych oczkach – z jabłka zrobi się słodki mus, który nada smaku surówce, a marchewka starta na tarce na małych oczkach jest po prostu przepyszna!
- surówkę mieszam do połączenia się smaków i zostawiam, by się przegryzła,
- jeśli surówka jest dla nas zbyt mało słodka, to dodaję łyżeczkę drobnego cukru, całość ponownie mieszam i zostawiam do przegryzienia smaków,
- przekładam do miseczki i podaję na stół :).

Surówka z marchwi i jabłka – dodatkowe informacje
Do zrobienia surówki wybieram zawsze czerwone jabłka. Nigdy nie mogę zapamiętać ich nazwy (chyba są to jonagold?), ale zawsze udało mi się dobrze trafić. Kieruję się przy tym zasadą – im bardziej czerwone, tym lepiej będą pasować do surówki.
Surówkę z marchwi i jabłka podaję najczęściej do ziemniaków z sosem pieczeniowym oraz pieczarkowym. Moim zdaniem idealnie nadaje się do wszelkich mięs panierowanych, czyli kotletów schabowych, drobiowych, szwajcarskich czy de volaille. Mojej rodzinie smakuje także połączenie surówki z duszonymi polędwiczkami wieprzowymi.
Po więcej przepisów na dodatki do dań obiadowych zapraszam: TUTAJ. Robię co mogę, by przepisy były proste i szybkie do wykonania i mam nadzieję, że udaje mi się :).
A Wy jakie smaki lubicie? Jakie surówki zawsze robicie? Co Wam najbardziej smakuje? Podzielcie się informacją w komentarzu! My bardzo chętnie wypróbujemy nowe smaki!