Przed narodzinami synka zorganizowaliśmy kilka spotkań ze znajomymi. Początkowo chcieliśmy zrobić tylko jedno spotkanie, ale wiadomo jak to w dzisiejszym świecie bywa – każdemu pasował inny termin. A jak imprezy, to trzeba przygotować jakieś przystawki. Końcówka ciąży nie była dla mnie najlepsza, więc szukałam rozwiązań na pyszne i szybkie do zrobienia dania. Jako przystawkę podawałam wtedy parówki w cieście francuskim.
Parówki w cieście francuskim – składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 18 plastrów żółtego sera
- 9 parówek
- bazylia
- oregano
Parówki w cieście francuskim – wykonanie:
Płat ciasta francuskiego kroję na 18 kawałków:
Następnie ciasto posypuję obficie bazylią i oregano (nie miałam wtedy dostępu do świeżych ziół, więc wykorzystałam suszone):
Każdą parówkę kroję na pół, a następnie owijam ją plastrem żółtego sera:
Na koniec parówkę z serem owijam kawałkiem ciasta francuskiego:
Tak prezentują się przygotowane parówki, które czekają by włożyć je do piekarnika:
Na koniec parówki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na czas 10-12 minut. Niestety, nie posiadam zdjęcia parówek po wyjęciu z piekarnika, ale postaram się uzupełnić ten brak przy najbliższej okazji :).
A jakie Wy przystawki serwujecie swoim gościom podczas różnych imprez? Sprzedacie może swoje patenty na przystawki, które zasmakują dzieciom?