Jestem miłośniczką herbaty, a ostatnimi czasy również kawy – w ciągu dnia potrafię wypić łącznie 5-6 kubków (o pojemności co najmniej 400 ml!) tych naparów. Z tego względu często korzystam z czajnika. A odkąd mały M. jest na mleku modyfikowanym, to częstotliwość używania czajnika wzrosła jeszcze bardziej. A wiecie co się dzieje, jak często używa się czajnika? Pojawia się w nim kamień! Wpływa to oczywiście na jakość wypijanych przez nas naparów. A dla mnie jest o szczególny problem, bo nie chciałabym, aby mały M. pił mleko z dodatkiem kamienia. Dlatego też zastanawiałam się jak odkamienić czajnik w sposób szybki i skuteczny.
Jak odkamienić czajnik – metoda Kasi Gosposi
O tym sposobie na pewno słyszeliście i to nie raz i nie dwa. W naszym przypadku takie odkamienienie czajnika (i przy okazji innych sprzętów) sprawdza się najlepiej. I co ważne, stosowałam go przy różnych czajnikach i za każdym razem ten sposób odkamienienia się sprawdził, a w ostatnim roku używaliśmy czajników plastikowych, ceramicznych i szklanych.
To przechodzimy do rzeczy!
1. Tak wyglądał mój czajnik z kamieniem. Niezbyt apetycznie, prawda?
2. Na dno wsypałam 40 g kwasu cytrynowego (każdej firmy jest dobry, sprawdziłam). Następnie wlałam około 1l wody i ją zagotowałam.
3. Efekt po jednym zagotowaniu wody w czajniku. Dla bezpieczeństwa wodę taką wylewam, nalewam do czajnika świeżej i gotuję jeszcze dwa razy.