Wiecie za co kocham wiosnę? Za pojawiające się świeże, nasze krajowe, warzywa. Zawsze z niecierpliwością czekam na przełom kwietnia i maja, bo wtedy pojawiają się w sklepach moje ukochane szparagi, które mogę jeść w każdej postaci. Przez wiele lat jadłam tylko białe szparagi (przyzwyczajenie z lat dziecięcych), a dopiero dwa lata temu spróbowałam po raz pierwszy zielonych szparagów i przyznam Wam szczerze – jestem ich smakiem wprost oczarowana! A wiecie jaką potrawę często serwuję o tej porze roku? Tak! To łosoś ze szparagami (zielonymi) z dodatkiem pomidorków cherry. Oryginalny przepis na to danie pochodzi z tej strony. Ja zawsze lubię dodać coś od siebie, więc podaję Wam swoją wersję przepisu. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu!
Składniki (przepis na dwie porcje):
* filet z łososia ok. 300 g
* pęczek zielonych szparagów
* pudełko pomidorków cherry
* olej/oliwa z oliwek – odrobina
* pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Oliwą spryskujemy delikatnie łososia, którego następnie solimy i pieprzymy. Łososia przekładamy do folii aluminiowej i szczelnie go w niej zamykamy. Do nagrzanego piekarnika (przypominam – do 180 stopni) w naczyniu żaroodpornym wkładamy naszego łososia na 30 minut.
Teraz zajmujemy się szparagami i pomidorkami cherry – myjemy je dokładnie i pozostawiamy, by chwilkę przeschły. Ja lubię obrane zielone szparagi, więc je obieram, ale zazwyczaj zielonych szparagów się nie obiera – najlepiej spróbujcie jak Wam najlepiej smakuje. Pamiętajcie, że zielonym szparagom trzeba oderwać końce – to jest ich plus, bo nie trzeba ich odkrawać. Przygotowane szparagi i pomidorki cherry przekładamy do naczynia żaroodpornego, spryskujemy delikatnie oliwą i delikatnie solimy i pieprzymy. Warzywa wkładamy do piekarnika, w momencie gdy łosoś siedzi tam już 10 minut i warzywa pieczemy 20 minut.
Łosoś ze szparagami i pomidorkami cherry jest już gotowy do spożycia!
A za co Wy kochacie wiosnę? Też lubicie pojawiające się świeże warzywa, takie nasze krajowe? A może podzielicie się jakimś przepisem z wykorzystaniem szparagów? Przyjmę absolutnie, ale to absolutnie wszystkie przepisy! <3
Moje przepisy ze szparagami można znaleźć TUTAJ.
4 komentarze
Uwielbiam takie zestawienie smaków!!! A zdjęcie przepiękne – wszystko do schrupania! Pieczoną uwielbiam też doradę. Zapraszam https://mamazmiasta.wordpress.com/2016/04/27/dorada-w-pomidorach/
Dziękuję za komplement <3. Sztuki fotografii nadal się uczę i jest mi miło jak ktoś docenia postępy <3. A po przepis na doradę już biegnę!
Wygląda bardzo smakowicie. U mnie wiosna to rzodkiewki, młode ziemniaczki i truskawki. To tak z elementów spożywczych 🙂 A wiosnę uwielbiam również za pachnące, kwitnące drzewa i zapach ziemi, która budzi się do życia 🙂
Uwielbiam szparagi, łosoś też wygląda smakowicie. Już wiem co przyrządzę w najbliższym czasie. 🙂