leczo z kiełbasą i cukiniąJako Leniwa Pani Domu i Kobieta Pracująca na Etacie nie gotuję codziennie obiadów. Nie mam na to czasu, a często nawet i chęci. Z tego względu przygotowując obiad zawsze szykuję większą porcję, by starczyło nam na kilka dni. Jedną z potraw, które bez problemu mogą być podgrzewane kilkakrotnie jest leczo z kiełbasą i cukinią – przepis jest prosty i nawet dość szybki do wykonania. Najwięcej czasu tak naprawdę zajmuje pokrojenie wszystkich składników, dlatego warto zachęcić do pomocy tutaj innych domowników :).

Leczo z kiełbasą i cukinią – składniki dla 2 osób na 3 dni:

  • 1500 g papryk (ja używam tylko czerwonej, ale można tutaj mieszać),
  • 800 g kiełbasy podwawelskiej (wykorzystałam kiełbasę Morliny z 94% mięsa w składzie),
  • 1600 g krojonych pomidorów z puszki (najczęściej kupuję Dawtonę),
  • 2 duże cukinie,
  • 3 średnie cebule,
  • olej do smażenia – wg preferencji,
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier, papryka słodka, papryka ostra.

leczo z kiełbasą i cukiniąLeczo z kiełbasą i cukinią – wykonanie:

  1. Na samym początku otwieram puszki z pomidorami, a ich zawartość przerzucam na sitko. W ten sposób z pomidorów spływa do garnka nadmiar soku pomidorowego, który później posłuży mi do zrobienia sosu.
  2. Następnie kroję kiełbasę w ćwiartki i półksiężyce – lubimy mięso różnie pokrojone, więc jeśli lubicie inaczej, to możecie wrzucić do leczo kiełbasę pokrojoną według Waszych preferencji :). Pokrojone mięcho wrzucam na patelnię i podsmażam – nie używam tłuszczu, bowiem z kiełbasy wypłynie go wystarczająco dużo.
  3. Podczas smażenia kiełbasy kroję wszystkie pozostałe warzywa w kostkę.
  4. Po usmażeniu kiełbasy zestawiamy ją z palnika, a na kuchenkę stawiamy duży garnek (bo to duża porcja lecza w końcu!), wlewamy do niego odrobinę oleju i podsmażamy cebulę, którą w tym momencie solimy.
  5. Po podsmażeniu cebuli do garnka wrzucam cukinie i papryki oraz dodaję z 8 łyżek wody, aby warzywa nie przywarły mi do garnka. Warzywa powinny gotować się tak około 5 minut.
  6. Następnie do garnka wlatują odcedzone pomidory. Wlewam też trochę (powstałego po odcedzaniu pomidorów) soku pomidorowego – tak około 1/3 całości. Pozostały sok odstawiam na bok i wlewam go do garnka, gdy widzę, że w garze mam same warzywa bez żadnego sosu. Całość gotuję teraz około 10-15 minut.
  7. Do ugotowanych warzyw dodaję podsmażoną na samym początku kiełbasę. Całość przyprawiam do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz cukrem. Doprawiacie do smaku, który będzie Wam odpowiadał. Dam Wam tylko jedną radę – nie przesadzajcie z ilością cukru – 2 łyżeczki ze spokojem wystarczą na taką ilość leczo.
  8. Całość gotuję jeszcze z 5 minut i… gotowe!

 

Prawda, że proste do wykonania? A czy Wy macie jakieś proste do wykonania przepisy na obiad, które wykorzystujecie zawsze wtedy, kiedy nie macie weny na coś innego? Podzielcie się pomysłami w komentarzach! Chętnie się zainspiruję :).

Skomentuj tutaj!