Każda mama wie, że czasami nakarmić dziecko to spore wyzwanie. Mały M. ma wybranych kilka produktów, więc weekendowe obiady często wyglądają tak samo. Ostatnio bardzo polubił potrawy z sosem pomidorowym, więc wyszukuję inspiracji na dania zawierające ten składnik :). W taki sposób odkryłam przepis Ani Starmach, ale przekształciłam go do naszych potrzeb i tak powstała zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym. Potrawa jest (nieskromnie mówiąc) genialna. Mały M. ją wprost uwielbia (w sumie, to my z Dużym M. również). Chłopaki cenią zapiekankę za konsystencję i smak, a ja kocham ją za banalnie proste przygotowanie. Ilość składników dostosowałam do blaszki, w której robię zapiekanki. Ma ona wymiary: 36cm na 26 cm. Jeśli posiadasz blaszkę o innych wymiarach, to ilość składników musisz dostosować proporcjonalnie do swoich potrzeb.
Mogę Was zapewnić o jednej rzeczy – zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym jest genialna! Wiem, że przedstawione we wpisie zdjęcia są słabej jakości i mogą średnio zachęcać. Zdjęcia robiłam, kiedy przygotowywałam potrawę w środku tygodnia, kilka dni temu. Pamiętajcie, że pracuję na etacie i gotując po pracy nie ma już takiego pięknego światła, jakie jest za dnia. Przy najbliższej okazji podmienię zdjęcia. Nie chciałam jednak czekać z publikacją wpisu, bo wyszłam z założenia Oli Budzyńskiej – “Zrobione jest lepsze od doskonałego“. Zdjęcia są niedoskonałe, ale smak zapiekanki – obłędny :).
Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym – składniki:
- 500 g makaronu typu kokardka (farfalle),
- 500 g mięsa mielonego,
- 500 g passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego w kartoniku),
- 1 cebula,
- sól, pieprz, bazylia, oregano,
- olej,
- tarty ser – wedle uznania.
Sos beszamelowy – składniki:
- 500 ml mleka,
- 32 g masła,
- 32 g mąki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Sos beszamelowy – wykonanie:
- Masło roztapiam w rondelku.
- Do rondelka wsypuję mąkę i mieszam trzepaczką razem z roztopionym masłem.
- Mieszam dalej trzepaczką i powoli dodaję całe mleko. Po dodaniu całego mleka zaczynam mieszać sos tylko od czasu do czasu – by się czasem nie przypalił.
- Czekam aż sos zacznie bulgotać i dodaję przyprawy: sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wedle smaku 🙂
Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym – wykonanie:
- Wstawiam garnek z wodą i czekam aż woda się zagotuje, a następnie przekładam cały makaron. Do garnka dodaję sól i troszkę oleju, by makaron się nie przykleił do garnka. Makaron gotuję al dente. Może być nawet troszkę twardawy – rozmięknie w piekarniku w trakcie pieczenia.
- W międzyczasie obieram cebulę i kroję ją w kostkę, a następnie na oleju podsmażam ją na patelni.
- Kiedy cebula się już zarumieni, to dodaję mięso mielone. Przyprawiam mięso solą i pieprzem i smażę razem z cebulą.
- Po usmażeniu mięsa dodaję całą passatę pomidorową i całość przyprawiam solą, pieprzem, bazylią i oregano.
- Całość razem gotuję przez chwilę (około 5 minut).
- Na blaszkę wylewam małą część sosu beszamelowego i rozprowadzam go na całej blaszce (zdjęcie nr 1).
- Następnie wykładam cały makaron, a potem mięso mielone z sosem pomidorowym (zdjęcia nr 2 i 3).
- Całość polewam resztą sosu beszamelowego i posypuję startym żółtym serem (zdjęcia nr 4 i 5).
- Zapiekankę wkładam do piekarnika na 10 minut. Wcześniej powinien być nagrzany do temperatury 180 stopni (zdjęcie nr 6).
- Smacznego 🙂
Jak wiecie, uwielbiam potrawy, które można szybko przygotować, a do tego są pyszne. I właśnie do tej grupy należy zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym. Podczas gotowania makaronu można bez problemu rozgrzać piekarnik, przygotować sos beszamelowy oraz mięso z sosem pomidorowym. Dzięki temu całość przygotowania potrawy, wraz z pieczeniem to maksymalnie 30 minut. A na dodatek zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym jest przepyszna zaraz po wyjęciu z piekarnika, jak i na drugi dzień!
Inne przepisy na obiady w 30 minut znajdziecie TUTAJ.