jajka sadzone w papryceOd dłuższego czasu zastanawialiśmy się z dużym M. jak możemy urozmaicić nasze weekendowe śniadania. W ciągu tygodnia wiadomo – pakujemy sobie jakieś kanapki, by spałaszować je w pracy, a w weekendy chcieliśmy jakieś drobnej odmiany. I właśnie w ten sposób zaczęły u nas ostatnio królować podczas niedzielnych śniadań jajka sadzone w papryce. Smaczne i proste do wykonania potrawa, czyli idealna dla Leniwej Pani Domu ;).

Jajka sadzone w papryce – składniki:

  • czerwona papryka,
  • jajka – kilka sztuk,
  • kawałek masła,
  • sól, pieprz i ewentualnie inne ulubione przyprawy.

Jajka sadzone w papryce – wykonanie:

  • z papryki wycinam gniazdo nasienne, a pozostałą część warzywa kroję na krążki,
  • liczę ile ukroiłam krążków papryki i na tej podstawie dobieram liczbę jajek. Pamiętajcie,że niektóre krążki papryki są tak duże, że można wbić w nie nawet 2 jajka!
  • następnie rozgrzewam patelnię i roztapiam na niej masło,
  • kiedy masło już się roztopi, to wrzucam na patelnię krążki papryki i chwilkę je podsmażam,
  • do środka krążka papryki wbijam jajko, przyprawiam solą, pieprzem oraz opcjonalnie innymi ulubionymi przyprawami,
  • smażę na wolnym ogniu do momentu uzyskania odpowiedniej dla mnie konsystencji jajka sadzonego.

jajka sadzone w papryceKilka sugestii od Kasi Gosposi:

  • jeśli lubicie jajka sadzone z płynącym żółtkiem, to ściągnijcie je z patelni w momencie jak tylko całe białko się zetnie. Wtedy po rozcięciu żółtko Wam się rozleje,
  • jeśli lubicie jajka sadzone z półpłynnym żółtkiem, to ściągnijcie je z patelni w momencie kiedy wierzch żółtka się delikatnie zabieli (oznacza to, że biało na wierzchu żółtka się ścięło),
  • jeśli lubicie jajka sadzone z twardym żółtkiem, to ściągnijcie je z patelni w momencie kiedy cały wierzch żółtka będzie zabielone, a najlepiej na chwilę przewróćcie całe jajko sadzone na drugą stronę i podsmażcie je przez minutę czy dwie.

Przyznam Wam szczerze – myślałam, że zrobienie jajka sadzonego w papryce będzie ciężkim zadaniem. Jest to jednak prosta do wykonania potrawa, która przepięknie prezentuje się na talerzu

Skomentuj tutaj!