Od dłuższego czasu zastanawialiśmy się z dużym M. jak możemy urozmaicić nasze weekendowe śniadania. W ciągu tygodnia wiadomo – pakujemy sobie jakieś kanapki, by spałaszować je w pracy, a w weekendy chcieliśmy jakieś drobnej odmiany. I właśnie w ten sposób zaczęły u nas ostatnio królować podczas niedzielnych śniadań jajka sadzone w papryce. Smaczne i proste do wykonania potrawa, czyli idealna dla Leniwej Pani Domu ;).
Jajka sadzone w papryce – składniki:
- czerwona papryka,
- jajka – kilka sztuk,
- kawałek masła,
- sól, pieprz i ewentualnie inne ulubione przyprawy.
Jajka sadzone w papryce – wykonanie:
- z papryki wycinam gniazdo nasienne, a pozostałą część warzywa kroję na krążki,
- liczę ile ukroiłam krążków papryki i na tej podstawie dobieram liczbę jajek. Pamiętajcie,że niektóre krążki papryki są tak duże, że można wbić w nie nawet 2 jajka!
- następnie rozgrzewam patelnię i roztapiam na niej masło,
- kiedy masło już się roztopi, to wrzucam na patelnię krążki papryki i chwilkę je podsmażam,
- do środka krążka papryki wbijam jajko, przyprawiam solą, pieprzem oraz opcjonalnie innymi ulubionymi przyprawami,
- smażę na wolnym ogniu do momentu uzyskania odpowiedniej dla mnie konsystencji jajka sadzonego.
Kilka sugestii od Kasi Gosposi:
- jeśli lubicie jajka sadzone z płynącym żółtkiem, to ściągnijcie je z patelni w momencie jak tylko całe białko się zetnie. Wtedy po rozcięciu żółtko Wam się rozleje,
- jeśli lubicie jajka sadzone z półpłynnym żółtkiem, to ściągnijcie je z patelni w momencie kiedy wierzch żółtka się delikatnie zabieli (oznacza to, że biało na wierzchu żółtka się ścięło),
- jeśli lubicie jajka sadzone z twardym żółtkiem, to ściągnijcie je z patelni w momencie kiedy cały wierzch żółtka będzie zabielone, a najlepiej na chwilę przewróćcie całe jajko sadzone na drugą stronę i podsmażcie je przez minutę czy dwie.
Przyznam Wam szczerze – myślałam, że zrobienie jajka sadzonego w papryce będzie ciężkim zadaniem. Jest to jednak prosta do wykonania potrawa, która przepięknie prezentuje się na talerzu