
Mój synek – mały M. jest alergikiem pokarmowym. Nie może jeść produktów, które zawierają takie składniki jak: białka mleka zwierzęcego, soję, orzechy (wszystkie!) oraz jajka. Ilość alergii powoduje, że na początku miałam problem by dla niego gotować, bo po prostu nie wiedziałam jak! Musiałam nauczyć się na nowo przygotowywać potrawy, które uwielbia mały M. Dzisiaj zapraszam Was na przepis na placuszki bananowe dla alergika!
Placuszki bananowe dla alergika – składniki:
- 4 banany – najlepiej miękkie,
- 200 ml mleka roślinnego (u nas owsiane),
- 200 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka drobnego cukru – opcjonalnie,
- olej do smażenia.
Placuszki bananowe dla alergika – wykonanie:
- Na początku w misce rozdrabniam banany, tak by powstała jednolita papka. W zależności od stopnia ich miękkości robię to widelcem (bardzo miękkie banany), mikserem (miękkie banany) lub blenderem (delikatnie miękkie lub twarde banany).
- Następnie do bananów dodaję mleko roślinne i mieszam całość mikserem.
- Ciągle miksując dodaję do masy stopniowo przesianą mąkę.
- Próbuję ciasta i jeśli nie jest słodkie, to dodaję łyżeczkę drobnego cukru, a następnie całość dokładnie miksuję.
- Rozgrzewam patelnię i wlewam na nią odrobinę oleju do smażenia. Następnie smażę placuszki na złoty kolor z dwóch stron. W razie potrzeby w trakcie smażenia dodaję oleju.

Podsumowanie
Placuszki bananowe często przygotowuję jako danie obiadowe, choć moim zdaniem idealnie sprawdzi się także jako potrawa na śniadanie albo podwieczorek. Dla naszej trójki proporcje składników są idealne i wszyscy najadamy się nimi na obiad. Czasem jeszcze coś zostanie na deser ;).
Jeśli jednak Wasza rodzina jest większa albo mniejsza, to polecam dostosowanie proporcji składników do Waszych potrzeb. Zasada jest następująca : 1 banan = 50 g mąki pszennej = 50 ml mleka roślinnego. Prawda, że jest to proporcja bardzo łatwa do zapamiętania?
Zachęcam także do zajrzenia i wypróbowania innych przepisów, które przeznaczone są dla alergików. Opublikowane przeze mnie przepisy można znaleźć: TUTAJ.