Babeczki majonezowe – przepis na 16 sztuk

babeczki majonezowe

Jak chodziłam do szkoły podstawowej, to na zajęciach techniki mieliśmy lekcje gotowania. Dużo ich nie było – raptem tylko przez jeden miesiąc mogliśmy poznać podstawy gotowania. Ale to właśnie na tych zajęciach załapałam pierwsze szlify jeśli chodzi o pieczenie. Później męczyłam swoją mamę o jakieś przepisy. I od kogoś zdobyła przepis na babkę, a ja po latach zmieniłam ten przepis na babeczki majonezowe.

Babeczki majonezowe – składniki na 16 sztuk:

  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 250 ml majonezu,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 cukier wanilinowy.

Babeczki majonezowe – sposób wykonania:

  1. Rozgrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Wkładam papilotki do formy do pieczenia babeczek (z całego serca polecam papilotki kupione w Pepco!)
  3. Do miski wbijam jajka i wsypuję cukier. Całość razem ubijam do momentu aż masa będzie jaśniutka.
  4. Następnie dodaję majonez i dalej razem przez chwilkę mieszam całą masę mikserem, a dokładnie do momentu dokładnego połączenia się składników.
  5. Do masy dodaję przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy. Całość dalej miksuję do momentu dokładnego połączenia się składników. Sprawdzam czy masa jest dobrze napowietrzona, jeśli nie – miksuję jeszcze chwilkę.
  6. Dobrze zmiksowaną masę przekładam do papilotek (2/3 wysokości), które wcześniej włożyłam do formy do pieczenia babeczek.
  7. Jedną partię babeczek przekładam do nagrzanego piekarnika, a następnie piekę je przez około 20 minut. Przed wyjęciem babeczek z piekarnika zawsze sprawdzam drewnianym patyczkiem czy są już środku upieczone. Patyczek musi być po prostu suchy :).
babeczki majonezowe

Moje porady

Przepis na babeczki majonezowe jest bardzo prosty do wykonania. A najlepsze w nim jest to, że może stanowić bazę do robienia babeczek smakowych. Wystarczy dodać kakao i otrzymamy babeczki kakaowe albo można też zrobić babeczki łaciate dodając kakao tylko do części ciasta. Do masy można też dodać aromaty i otrzymać w ten sposób na przykład babeczki cytrynowe albo dodać jabłko pokrojone na drobne kawałeczki (tylko wtedy trzeba ciut dłużej piec).

Podobne wpisy

3 thoughts on “Babeczki majonezowe – przepis na 16 sztuk

  1. Bardzo lubię piec, dlatego w moim domu często są ciasta i inne łakocie. Moja rodzina je uwielbia, więc często szukam nowych propozycji w internecie. Czasem je trochę modyfikuję. Przepis na babeczki wypróbowałam tydzień temu. Zdecydowałam się na łaciate. Babeczki wyszły przepyszne, a samo wykonanie nie jest skomplikowane. Polecam przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *