
Jak chodziłam do szkoły podstawowej, to na zajęciach techniki mieliśmy lekcje gotowania. Dużo ich nie było – raptem tylko przez jeden miesiąc mogliśmy poznać podstawy gotowania. Ale to właśnie na tych zajęciach załapałam pierwsze szlify jeśli chodzi o pieczenie. Później męczyłam swoją mamę o jakieś przepisy. I od kogoś zdobyła przepis na babkę, a ja po latach zmieniłam ten przepis na babeczki majonezowe.
Babeczki majonezowe – składniki na 16 sztuk:
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 250 ml majonezu,
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 cukier wanilinowy.
Babeczki majonezowe – sposób wykonania:
- Rozgrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Wkładam papilotki do formy do pieczenia babeczek (z całego serca polecam papilotki kupione w Pepco!)
- Do miski wbijam jajka i wsypuję cukier. Całość razem ubijam do momentu aż masa będzie jaśniutka.
- Następnie dodaję majonez i dalej razem przez chwilkę mieszam całą masę mikserem, a dokładnie do momentu dokładnego połączenia się składników.
- Do masy dodaję przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy. Całość dalej miksuję do momentu dokładnego połączenia się składników. Sprawdzam czy masa jest dobrze napowietrzona, jeśli nie – miksuję jeszcze chwilkę.
- Dobrze zmiksowaną masę przekładam do papilotek (2/3 wysokości), które wcześniej włożyłam do formy do pieczenia babeczek.
- Jedną partię babeczek przekładam do nagrzanego piekarnika, a następnie piekę je przez około 20 minut. Przed wyjęciem babeczek z piekarnika zawsze sprawdzam drewnianym patyczkiem czy są już środku upieczone. Patyczek musi być po prostu suchy :).

Moje porady
Przepis na babeczki majonezowe jest bardzo prosty do wykonania. A najlepsze w nim jest to, że może stanowić bazę do robienia babeczek smakowych. Wystarczy dodać kakao i otrzymamy babeczki kakaowe albo można też zrobić babeczki łaciate dodając kakao tylko do części ciasta. Do masy można też dodać aromaty i otrzymać w ten sposób na przykład babeczki cytrynowe albo dodać jabłko pokrojone na drobne kawałeczki (tylko wtedy trzeba ciut dłużej piec).
Bardzo lubię piec, dlatego w moim domu często są ciasta i inne łakocie. Moja rodzina je uwielbia, więc często szukam nowych propozycji w internecie. Czasem je trochę modyfikuję. Przepis na babeczki wypróbowałam tydzień temu. Zdecydowałam się na łaciate. Babeczki wyszły przepyszne, a samo wykonanie nie jest skomplikowane. Polecam przepis 🙂
Babeczek majonezowych nigdy nie robiłyśmy, coś innego.