Pamiętacie może czym zachwyciła Was druga połówka na początku randkowania? Ja tak! Pamiętam, że duży M. zaskoczył mnie tym, że coś w kuchni potrafi robić. I to smacznie, a wcale się tego po nim nie spodziewałam! To właśnie dzięki niemu zobaczyłam, że sałatka z brokułem może być pyszna, a do tego banalnie prosta do wykonania! Zajadamy się nią wspólnie od prawie siedmiu lat. Pora więc i z Wami podzielić się tym przepisem!
Sałatka z brokułem, tuńczykiem, kukurydzą i jajkiem – składniki:
- 1 brokuł,
- 2 jajka,
- 1 puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym,
- 1 puszka kukurydzy,
- 2-3 łyżki majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
Sałatka z brokułem, tuńczykiem, kukurydzą i jajkiem – sposób wykonania
- Odcinam różyczki brokuła, myję je pod bieżącą wodą, a następnie wrzucam do garnka i gotuję do czasu, aż będą delikatnie miękkie (najlepiej – al dente).
- W tym samym czasie gotuję w drugim garnku jajka na twardo.
- Podczas gotowania jajek i brokuła zabieram się za tuńczyka i kukurydzę. Otwieram puszki, a potem odsączam tuńczyka i kukurydzę z nadmiaru wody czy oleju. Następnie tuńczyka (jeśli jest potrzeba, to kroję tuńczyka na mniejsze kawałeczki) i kukurydzę wrzucam do miski, w której będę mieszać sałatkę.
- Po ugotowaniu brokuła i jajek czekam aż te składniki sałatki ostygną. Po ostygnięciu jajka kroję w kostkę i wrzucam do miski. Jeśli jest taka potrzeba, to ugotowane różyczki brokuła kroję na mniejsze kawałki i dopiero wtedy przerzucam do miski.
- Teraz w misce powinny się znaleźć już wszystkie składniki: różyczki brokuła, kawałki tuńczyka, kukurydza i pokrojone jajka. Dodaję sól i pieprz do smaku, a następnie całość mieszam. Na sam koniec dodaję majonez i sałatkę ponownie mieszam bardzo dokładnie.
Podsumowanie
Sałatka z brokułem, tuńczykiem, kukurydzą i jajkiem jest idealna na każdą okazję. Sprawdzi się jako przystawka na imprezę, a także jako drugie śniadanie do pracy. Jest pyszna i sycąca, a jak widzicie – banalnie prosta do wykonania!