Gotowanie na parze cieszy się jeszcze większą popularnością, szczególnie iż mnóstwo osób interesuje się zdrowym trybem życia. Garnek do gotowania na parze to obecny must have w każdej kuchni. Pojawia się jedynie podstawowe pytanie – jakie naczynie do gotowania na parze dobrać? Na rynku jest multum rodzajów, produktów oraz pojemności. Jaki garnek do gotowania na parze dobrać, by gotowanie na parze stało się przyjemnością?

Gotowanie na parze – garnek, jaki zrewolucjonizował gastronomię

Gotowanie w garnku na parze to natychmiastowy oraz dobry sposób gotowania jedzenia. Obróbka cieplna nie potrzebuje dodawania tłuszczu ani soli. Dodatkowo gotowane warzywa oraz mięso nie tracą ważnych witamin oraz pozostałych elementów wartościowych, jak podczas smażenia lub gotowania na wodzie. Jarzyny oraz pozostałe artykuły utrzymują własny zapach oraz odcień, dzięki czemu posiłek wygląda smacznie oraz jest delikatny. Dania przygotowywane na parze są lekkostrawne. Garnek zalecany jest nie jedynie osobom z indywidualnymi potrzebami pokarmowymi.

Jak dobrać garnek do gotowania na parze?

Garnki do gotowania na parze składają się z paru poziomów z sitkami, na jakich układamy przygotowywane artykuły. Więcej poziomów to więcej możliwości równoczesnego gotowania większej ilości różnorodnych składników, jakie układamy tak, by było ich więcej na poziomach większych – dzięki temu umożliwimy dobry dostęp pary na wszelkie poziomy garnka. Garnki do gotowania na parze, zrobione ze stali nierdzewnej, są najpopularniejsze.

Garnek do gotowania na parze musi być zaopatrzony w pokrywkę. Najlepsza będzie owa szklana, jaka pozwala zajrzeć do środka, jednak nie musi tak być. Najistotniejsza w pokrywce jest otwór odpowietrznika, jaki pozwoli na odpowiedni obieg pary w garnku. Odpowiednio, by pokrywka miała właściwe zaczepy z nienagrzewającego się tworzywa, np. silikonu. Przygotowywanie na parze ma mnóstwo atutów – nic w tymże nadzwyczajnego, iż coraz częściej w tenże sposób przygotowujemy pokarmy we własnych domach.

Garnek emaliowany do gotowania na parze

Dostępne w różnorodnych odcieniach oraz kształtach. Dopasują się do kuchni w stylu retro. Emalia to antyalergiczny produkt, jaki nie wytwarza żadnych toksycznych treści w okresie gotowania. Z tego także powodu emaliowane garnki zalecane są dla dzieci oraz dla uczuleniowców. Emaliowane garnki są także relatywnie niedrogie. Należy natomiast uważać na odpryski, bowiem zniszczona emalia nie będzie już taka pewna dla własnego zdrowia. Wadą takich naczyń są również opalające się uchwyty.

Artykuł sponsorowany

Skomentuj tutaj!